header ospria

οφέλη οσπρίων

«Χωρίς τα όσπρια ο Ευρωπαϊκός πληθυσμός δεν θα είχε διπλασιαστεί σε μόλις λίγους αιώνες και δεν θα ήμασταν οι εκατοντάδες εκατομμυρίων που είμαστε σήμερα…».

Ουμπέρτο Έκο, συγγραφέας.

Τα όσπρια αποτελούν μια ολόκληρη κατηγορία φυσικών τροφών στην οποία περιλαμβάνονται τα φασόλια, οι φακές, η φάβα, τα ρεβίθια, ο αρακάς, τα λούπινα, το λαθούρι, τα κουκιά κ.α. , τα οποία ονομάζονται ψυχανθή.

Αποτελούν βασικό στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής εδώ και χιλιετηρίδες και η συνεισφορά τους στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας ιστορίας είναι ουσιαστική αφού τα όσπρια με την υψηλή διατροφική τους αξία βοήθησαν αποτελεσματικά την επιβίωση και την ανάπτυξη του ανθρωπίνου είδους, ειδικά σε περιόδους που οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες απειλούσαν με υποσιτισμό μεγάλα τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Για όλους τους Μεσογειακούς λαούς τα όσπρια αποτέλεσαν πάντα την ραχοκοκαλιά της καθημερινής τους διατροφής. Ειδικότερα για εμάς τους Έλληνες τα όσπρια και πιο συγκεκριμένα τα φασόλια δεν αντιπροσωπεύουν μόνο βασικό διατροφικό στοιχείο, αλλά επίσης και πολιτισμικό στοιχείο, καθόσον η παραδοσιακή φασολάδα θεωρείται διαχρονικά το εθνικό φαγητό της χώρας.

Δυστυχώς όμως για όλους μας και κυρίως για την υγεία μας, η παραδοσιακή αυτή αντιμετώπιση των οσπρίων έχει τις τελευταίες δεκαετίες αλλάξει και τα όσπρια έχουν αποχωρήσει από το καθημερινό μας τραπέζι και έχουν αντικατασταθεί από άλλες τροφές με πολύ λιγότερη θρεπτική αξία.

Αναπόσπαστη επιλογή στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο.

Μόνο μερικά απο τα Οφέλη των Οσπρίων :

  • Συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος καθώς και στη πρόληψη και διαχείρηση διαταραχών του σακχάρου και χοληστερόλης.
  • Βοηθούν στην αποβολή του λίπους παρέχοντας προστασία από τη δημιουργία καρκίνου του εντέρου.
  • Η αντιοξειδωτική δράση τους η και παρεμπόδιση σχηματισμού των ελεύθερων ριζών τους προσδίδει αντιγηραντικές ιδιότητες.
  • Βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
  • Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνών.
  • Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους και τις έγκυες γυναίκες.
  • Έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και δράση.
  • Με χαμηλά λιπαρά και γλυκαιμικό φορτίο
  • Πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο
  • Έχουν υψηλή διατροφική αξία, μεγάλη περίοδο συντήρησης και πολύ χαμηλό κόστος.
  • Απαραίτητα σε χορτοφαγικές δίαιτες.

Οι καλύτεροι συνδυασμοί

Είναι χρήσιμο να συνδυάζουμε τα όσπρια με δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους (ηλιόσπορους κ.λπ.) ώστε να συμπληρώνουμε το αμινοξύ μεθειονίνη καθώς λείπει από τις φυτικές πρωτεΐνες των οσπρίων.

Τα όσπρια πρέπει να συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C ντομάτες, πράσινες πιπεριές, πορτοκάλι και καρότα όπως και με μηλικό οξύ (π.χ. λευκό κρασί),καθώς οι ουσίες αυτές αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου που περιέχουν και συμβάλλουν στο να λάβουμε πλήρη πρωτεΐνη.

Επειδή σε πολλούς ανθρώπους τα όσπρια προκαλούν φούσκωμα, καλό είναι να συνδυάζονται με πράσινες σαλάτες. Επιπλέον, η προσθήκη αρωματικών φυτών, όπως σέλινο, δάφνη, μάραθος, θυμάρι κ.ά. βοηθούν στην ενεργοποίηση των γαστρικών υγρών του στομάχου και κατά συνέπεια στην ευκολότερη αφομοίωση των οσπρίων.

Προτεινόμενη κατανάλωση

Όσον αφορά στην ποσότητα των οσπρίων, συστήνεται κατά μέσον όρο η κατανάλωση μιας μικρομερίδας μέρα παρά μέρα. Σημειώνεται ότι μια μικρομερίδα αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού μαγειρεμένων οσπρίων (περίπου 100 γρ).