header herbs

εκουιζέτο πολυκόμπι

Επιστημονική ονομασία: Εκουισέτον το αρουραίον ή Ιππουρίς η αρουραία, Equisetum arvense.

Οικογένεια: Ιππουριδοειδή (Equisetaceae).

Πολυκόμπι, κοντυλόχορτο, πολυτριχιά, πολυκόνδυλο, Ιππουρίδα των αγρών.

Το εκουϊζέτο είναι από τα παλιότερα φυτά της γης αφού υπάρχει εδώ και 390 εκατομμύρια χρόνια. Η βοτανική του ονομασία equisetum προέρχεται από το "equus"(άλογο) και "sacta"(τρίχα), επειδή τα καλάμια της είναι σκληρά σαν αλογότριχα. Γι' αυτό, και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πυριτικό οξύ, τα χρησιμοποιούσαν για τον καθαρισμό σκευών από κασσίτερο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πολυετές φυτό που φθάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά και έχει σπείρες από βελονοειδή φύλλα. Ο βλαστός του είναι κιτρινωπός και τα φύλλα του είναι σαν βελόνες πεύκου με πράσινο χρώμα.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Το εκουιζέτο περιέχει μεγάλες ποσότητες πυριτικού οξέος και αλάτων, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, αλκαλοειδή, σαπωνίνες, στερόλες, τανίνη, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, θείο. Μεγάλο μέρος της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας αυτού του βοτάνου οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα του σε πυρίτιο, το οποίο είναι ευδιάλυτο και μπορεί να απορροφηθεί.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Το εκουιζέτο σταματά την αιμορραγία των πληγών, τη ρινορραγία και τις αιμοπτύσεις. Συντελεί στην επιτάχυνση της αποκατάστασης του κατεστραμμένου συνδετικού ιστού καλυτερεύοντας την ισχύ του και την ελαστικότητα του. Το αφέψημα του βοτάνου προστιθέμενο στο νερό του μπάνιου βοηθά στην αποθεραπεία των διαστρεμμάτων και των καταγμάτων, καθώς και σε παθήσεις που προκαλούν ερεθισμούς και φλεγμονές του δέρματος, όπως το έκζεμα και ο έρπητας.

Έχει ευεργετική επίδραση γενικώς στο ουροποιητικό σύστημα και για αυτό ενδείκνυται, στις καταστάσεις κυστίτιδας, ουρηθρίτιδας, τις παθήσεις και φλεγμονές των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, στη φλεγμονή του προστάτη, στην κατακράτηση υγρών και τις χρόνιες ογκώσεις των ποδιών.

Επιπλέον είναι από τα καλύτερα βότανα για τη θεραπεία των ρευματικών αρθριτικών προβλημάτων, και βοηθάει τις αναπνευστικές παθήσεις, τη χρόνια βρογχίτιδα και φυματίωση, την αναιμία, εξασθένηση του οργανισμού.

Το διοξείδιο του πυριτίου που πε­ριέχει βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και εμποδίζει την εναπό­θεση λιπιδίων στις αρτηρίες για αυτό προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση, και βοηθάει ασθένειες του στήθους, όπως το εμφύσημα.

Τέλος χρησιμοποιείτε για τα ευαίσθητα και σπασμένανύχια γιατί τα σκληραίνει.

ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ KAI OI ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Επιστημονικά τεκμηριωμένες εφαρμογές:

Συνιστάταιη εσωτερική χρήση του εκουϊζέτο στα μετατραυματικά και στατικά οιδήματα, για τη θεραπεία διέκπλυσης στις βακτηριακές και φλεγμονώδεις νόσους της επισπαστικής ουροφόρου οδού και στην ψαμμίαση των νεφρών, καθώς και την εξωτερική χρήση στις πληγές που κλείνουν δύσκολα. Η θεραπευτική δράση στις φλεγμονές της ουροφόρου οδού και στην ψαμμίαση των νεφρών οφείλεται κυρίως στη βελτιωμένη διέκπλυση χωρίς την αποβολή ιόντων νατρίου ή καλίου. Η αύξηση της απέκκρισης ούρων προκαλείται, τουλάχιστον εν μέρει, από τα περιεχόμενα φλαβονοειδή και τα παράγωγα καφεϊκού οξέος. Η χρήση για την επούλωση πληγών μπόρεσε να αποδοθεί στη στυπτική δράση του πυριτικού οξέος. Επιπλέον το εκουϊζέτοσυσφίγγει το συνδετικό ιστό και διεγείρει το μεταβολισμό του δέρματος.