header herbs

μέντα

Επιστημονική ονομασία: Mentha viridis

Οικογένεια: Χειλανθή (Labiatae)

Συναντάται και με την ονομασία ηδύοσμος.

Το όνομα μέντα προέρχεται από το λατινικό mentha, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό μίνθη, η Μίνθη η πιπερώδης. Στην Ελληνική μυθολογία, Μίνθη ήταν Νύμφη του υποχθόνιου κόσμου, που ο Άδης επιζήτησε να κάνει ερωμένη του. Η Περσεφόνη ή, κατ' άλλους συγγραφείς, η Δήμητρα καταδίωξε και την μεταμόρφωσε σε ένα αδιάφορο φυτό, για να περνάει απαρατήρητη. Ο θεός Πλούτωνας όμως τη λυπήθηκε και της χάρισε μοναδική ευωδία, προσφέροντάς της μ'αυτό τον τρόπο την αθανασία αφού το άρωμα της και μόνο την κάνει τόσο ξεχωριστή και γνωστή απο την αρχαιότητα. Είναι η γνωστή μέντα, αφιερωμένη από τότε στον θεό του σκοταδιού.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Είναι φυτό πολυετές, ύψους μέχρι 80 εκατοστά. Έχει βλαστό όρθιο, τετραγωνικό, χνουδωτό. Τα φύλλα είναι ωοειδή - στρογγυλά, επιφυή, τεφρόασπρα, χνουδωτά στην κάτω επιφάνεια. Τα άνθη είναι σε ακραία στάχυα, χρώματος άσπρου ή ρόδινου. Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει διάφορα είδη μέντας, όπως: μίνθη η χνοώδης, μίνθη η μακρόφυλλος, μίνθη η στρογγυλόφυλλος, ο κοινός αγριόδυοσμος, μίνθη η αρουραία, η μικρόφυλλoςμίνθη η πυραμιδοειδής συν. μίνθη η ρεβερχόνειος, μίνθη η πολιά, μίνθη η σταχυώδης συνών. μίνθη η πράσινη (δυόσμος), μίνθη η φίλυδρος και μίνθη η πουλέγιος. Υπάρχουν περίπου 26 είδη μέντας.Σε όλα της τα είδη, η μέντα θεωρείται από τα πιο αρωματικά φυτά με την πιο ευχάριστη γεύση. Έχει, επίσης, πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Οι κυριότερες δραστικές ουσίες που περιέχονται στο αιθέριο έλαιο της μέντας είναι η μενθόλη (αλκοόλη), η μενθόνη (κετόνη) και οι τανίνες. Τα φύλλα της μέντας περιέχουν ακόμη βιταμίνες Α και C, νιασίνη (βιταμίνη Β3), μαγνήσιο και σίδηρo.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Πριν επικρατήσει η επιστημονική μεθοδολογία επικρατούσε η αποτελεσματικότητα των φυτικών φαρμάκων που διαδιδόταν από στόμα σε στόμα. Το τσάι μέντας ήταν ένα δημοφιλές γιατροσόφι, απλώς και μόνο επειδή λεγόταν ότι δρούσε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά ανακουφίζοντας μια σειρά διαταραχών συμπεριλαμβανομένων:

Πονοκέφαλοι,

Ρινικά προβλήματα,

Στομαχικές διαταραχές,

Εμμηνοροϊκές κράμπες,

Βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος.

Το αιθέριο έλαιο της μέντας είναι αρωματικό και δροσιστικό και έτσι λειτουργεί ως νευροτονωτικό ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά το άγχος και την ένταση και απομακρύνει τις αρνητικές σκέψεις. Φαίνεται να είναι άριστο αντισηπτικό, εμποδίζοντας την ανάπτυξη βακτηρίων και μικροοργανισμών, αλλά και ένα καλό αναλγητικό,αντιρρευματικό. Βοηθά την πέψη και αρωματίζει την αναπνοή. Δημοφιλές συστατικό στην αρωματοθεραπεία.

ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ KAI OI ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας.

Για αιώνες το τσάι μέντας ήταν απολαυστικό για τη δροσιστική γεύση του, καθώς επίσης και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά, το συνιστούσαν οι βοτανολόγοι και άλλοι φυσικοί θεραπευτές για την ανακούφιση από μια σειρά διαταραχών. Πιο πρόσφατα, το τσάι μέντας ανακαλύφθηκε από τους επιστημονικούς ερευνητές, οι οποίοι επαληθεύουν ολοένα και περισσότερο τα στοιχεία της ιστορίας αναγνωρίζοντας τα οφέλη του τσαγιού μέντας για την υγεία.

Ποιά είναι αυτά τα οφέλη;

Στο παρελθόν όσοι χρησιμοποιούσαν τσάι μέντας και τα έλαιά της για τα ευεργετικά τους αποτελέσματα ενδιαφερόντουσαν λιγότερο για το πώς ή γιατί δρούσαν από το γεγονός ότι φαίνονταν στην πραγματικότητα να είναι αποτελεσματικά. Αυτά τα ερωτήματα τέθηκαν πιο πρόσφατα και τα περισσότερα απαντήθηκαν. Ανακαλύφθηκε ότι η δραστική ουσία της μέντας, η μενθόλη, έχει αντισπασμωδικά αποτελέσματα. Αυτό εξηγεί γιατί ανακουφίζει τις στομαχικές διαταραχές τόσο γρήγορα. Το γεγονός ότι είναι μυοχαλαρωτικό μπορεί να εξηγήσει γιατί συμβάλλει στην ανακούφιση του άγχους. Σημαντικό για τους πάσχοντες από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) το ελάχιστα γνωστό και δύσκολο για την αντιμετώπιση των διαταραχών, το έλαιο μέντας, όταν χορηγείται κλινικά έχει αποδειχτεί πολλά υποσχόμενο στην ανακούφιση αυτής της πάθησης και πιστεύεται ότι η τακτική κατανάλωση μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ.

Άλλα οφέλη του τσαγιού μέντας για την υγεία.

Η μέντα έχει ιδιότητες που δίνουν μια σειρά από άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία. Είναι γνωστό ότι έχει αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες, επομένως μπορεί να είναι αποτελεσματική στη χρήση της ως καθαριστικός παράγονταςτης επιδερμίδας και συμβάλλει στην καταπολέμηση των βακτηριακών μολύνσεων. Επίσης, είναι γνωστό ότι έχει αποσυμφορητικές ιδιότητες, έτσι μπορεί να αποτελέσει μια δυνητικά αποτελεσματική θεραπεία για μια σειρά από αναπνευστικές διαταραχές. Γνωστό αναλγησιακό η μέντα μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου.

Επίσης, το τσάι μέντας μπορεί να είναι ιδανικό βοήθημα για τη μελέτη των φοιτητών και βοηθά τους οδηγούς να οδηγούν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Σε μια μελέτη, μόνο το άρωμα του τσαγιού μέντας έδειξε ότι βοηθά τους φοιτητές να παραμένουν ξύπνιοι και συγκεντρωμένοι όταν μελετάνε. Σε μια άλλη μελέτη, το τσάι μέντας βοηθούσε τους οδηγούς να παραμένουν σε επαγρύπνηση και χαλαροί στην κίνηση.